Помощ при туморни заболявания - Професор Лукашяк

ВИЛКАКОРА – ПОМОЩ ПРИ ТУМОРНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Професор доктор Йежи Лукашяк

по материали на сп. „Zyj dlugo”, март 2018, Вит Романовски

„Господин Професор! Вие сте един от най-добрите познавачи на вилкакора в Полша. Но самият Вие приемал ли сте я като пациент?”

– Може би, не точно като пациент, а като човек разумен. Познавайки спецификата на това растение, исках да се възползвам от неговите полезни свойства. Зная, че вилкакора стимулира защитните сили на организма. Така че я приемам в периодите на спад на имунитета – през есента и зимата, с добър резултат. Просто не настивам, а грипът ме подминава.

„На какво се основава спецификата на действие на вилкакора?”

– В своите изследвания върху вилкакора исках да установя откъде произлиза тази огромна способност на вилкакора да мобилизира имунната система. Стигнах до извода, че е следствие от нееднородното разпределение на електроните в пръстените на оксиндоловите алкалоиди в състава на растението. 

Такова разпределение на електроните поставя молекулите на алкалоидите  в състояние на леко трептене, предизвикано от електричното поле на протеините. Това от своя страна привлича макрофагите, важни за нашата имунна система и ги принуждава  към по-висока активност. А от това следва, че организмът е по-добре пазен от тях“ Проф. Лукашяк сп. „Zyj dlugo” 03.2018

 “Фитотерапията при напреднал рак”

Извадка от дисертация на д-р Фелипе Мирес, професор в Изследователския Институт по Андийска Фитотерапия.

Професор Мирес е отразил е в своя труд противотуморните свойства на оксоиндоловите алкалоиди.

Сред пациентите на д-р Мирес, 1312 от болните са били с напреднал рак в четвърти стадий. Те били лекувани с вилкакора под формата на водна отвара, с прилагане на вегетарианска диета. Това са клиничните изследвания, представени от д-р Мирес на международния симпозиум, посветен на “Приложение на фитотерапията в медицината”. Конференцията е проведена още през 1989 г в Лима.

 • Сред 541  от случаите на рак на шийката на матката в ІV стадий на развитие на болестта, вилкакора е продължила живота с 2 години на 168 пациентки /32%/, а с 5 години – което в онклогията се смята за излекуване – 49 пациентки /9%/.
 • Клинични изследвания, представени от проф. д-р Мирес
 • Сред 249 пациента с рак на стомаха в ІV стадий на развитие на болестта, вилкакора е удължила живота с 2 години на 127 пациента /51%/, а петгодишна преживаемост е дала на 52 пациента /21%/.
 • Сред 232 случая на рак на гърдата в ІV стадий от развитието на болестта, вилкакора е удължила живота с 2 години на 107 пациента /46%/, а е излекувала 39 пациентки /17%/.
 • Клинични изследвания, представени от проф. д-р Мирес
 • Сред 138 случая на рак на белите дробове в ІV стадий от развитието на болестта, вилкакора е удължила живота с 2 години на 32 пациента /23%/, а е излекувала 3 пациента /17%/.
 • Сред 58 случая на рак на панкреаса в ІV стадий от развитието на болестта, вилкакора е удължила живота с 2 години на 4 пациента /7%/, 5 години не е преживял нито един.
 • Клинични изследвания, представени от проф. д-р Мирес
 • Сред 21 случая на рак на яйчниците в ІV стадий от развитието на болестта, вилкакора е удължила живота с 2 години на 10 пациентки /48%/, а е излекувала 5 пациентки /24%/.
 • Сред 20 случая на рак на простатата в ІV стадий от развитието на болестта, вилкакора е удължила живота с 2 години на 16 пациенти /80%/, а е излекувала 1 пациент.
 • Сред 18 случая на лимфосарком в ІV стадий от развитието на болестта, вилкакора е удължила живота с 2 години на 14 пациенти /78%/, а е излекувала 3 пациента /16%/.
 • Клинични изследвания, представени от проф. д-р Мирес
 • Сред 7 пациента с рабдомиосаркома в ІV стадий от разнитието на болестта, вилкакора е удължила живота с 2 години на 3 пациента /43%/, а е излекувала 3 пациента /43%/.
 • Сред 7 случая на левкемия в ІV стадий от развитието на болестта, вилкакора е удължила живота с 2 години на 4 пациента /57%/, а е излекувала 3 пациента /43%/.

Горните данни са публикувани в дисертация на д-р Фелипе Мирес “Фитотерапията при напреднал рак”. Д-р Мирес, професор в Изследователския Институт по Андийска Фитотерапия за първи път е отразил в своя труд противотуморните свойства на оксоиндоловите алкалоиди. 

През 1994 г. котешкият нокът (вилкакора) е обявен от Световната Здравна Организация за лечебно растение, след което е допуснат до продажба в почти цял свят.
По материали на А. Радван

Универсалност

Европейската организация EFSA обяви въздействието на Uncaria tomentosa върху имунната система и ставите, благодарение на способността ѝ да спира синтеза на фактор TNF-alpha имащ отношение към възпалителните състояния на ставите,  но обсегът и резултатите от провежданите актуални изследвания, позволява да се предположи, че скоро този списък може бъде удължен.

 

ФЕНОМЕНЪТ ВИЛКАКОРА

УЧЕНИТЕ СА ВСЕ ПО-БЛИЗО ДО ОБЯСНЕНИЕТО НА ТАЙНАТА НА НЕОБИКНОВЕНАТА ЕФЕКТИВНОСТ НА РАСТЕНИЕТО ВИЛКАКОРА

Анализирайки най-новите научни постижения, не може да бъде подминат и факта за изясняване на механизмите на действие на вилкакора. Най-интригуващи резултати е постигнал Yezhou Sheng от шведския университет в Lund. При експерименталните си наблюдения, използвайки екстракти от вилкакора върху левкемийни клетки, той установява намаляване на темпото на тяхното делене.

За първи път той доказва научно процеса на самоунищожение (т.нар. апоптоза) на мутиралите клетки под въздействие на екстракта от вилкакора. Клинични изследвания върху мишки показват: в случаите на рак на гърдата Са-755 с препарати от вилкакора са излекувани 98% от мишките, в случаите на рак на белия дроб 3LL– 77%, меланом В – 16 – 83%.

Големи постижения в експерименталните изследвания относно имуномодулиращото и противотуморното свойство на вилкакора са постигнали и полските учени професор Мечислав Кураш от Варшавски Университет, професор Йежи Лукашяк от Медицинска Академия в Гданск, д-р Богдан Фалкиевич от Междуфакултетния отдел по биотехнологии в Гданск.
Извадки от публикация на Радослав Пиларски

Вашият коментар