МАСТИКА

МАСТИКА – ИЗВЕСТНА ОТ 2600 ГОДИНИ

ГРЪЦКА СМОЛА ИЗНЕНАДВА УЧЕНИТЕ СЪС СВОЯ ПОТЕНЦИАЛ

Искате ли да освободите стомаха си от „нежеланите гости” и да се предпазите от предизвикваните от тях заболявания?

Мастика – това е смола, извлечена от ствола и клоните на дърво с вечно зелени листа Pistacia lentiscus, разпространено преди всичко на гръцкия остров Хиос в Егейско море. Смолата се събира, като внимателно се порязва кората на дървото, а след това се суши на слънце. След това тя се променя в крехки, прозрачни гранули.

Известна от хилядолетия

От древни времена мастика е използвана в традиционната медицина като противовъзпалително средство при стомашно-чревни проблеми и за заздравяване на рани. Археологически находки и исторически източници  определят времето, откакто се използва мастика в района на средиземноморието с терапевтична, козметична и кулинарна цел – още от VII век пр.н.е.

В днешно време смолата от мастиковото дърво бе официално призната от Европейската Агенция по Лекарствата (ЕМА) за традиционен растителен лекарствен продукт. Приложението му е при храносмилателни нарушения, както и при възпаление на кожата и помощно за заздравяване на рани.

Научни изследвания

Мастиковата смола е била предмет на многобройни научни изследвания, които потвърждават ефективността на тази суровина. Противодействие на лошото храносмилане, язва, антибактериално действие, антимикозно (противогъбично), антиоксидантно и понижаващо нивото на холестерола.

Заразяването с Helicobacter pylori е често срещано и засяга около 50% от населението на света. Към най-често срещаните заболявания, причинени от Helicobacter pylori спадат гастрит и язви на стомаха и дуоденума.

Не се поддавай на язвите на храносмилателния тракт

Язвата на стомаха и на дванадесетопръстника представлява нарушение на целостта на лигавицата. В повечето случаи причините са: бактериална инфекция вследствие на Helicobacter pylori или нестероидни противовъзпалителни лекарства.

Още преди три десетилетия The New England Journal of Medicine, най-старото медицинско списание в света издавано без прекъсване, огласи нещо важно. Мастика или т.нар. медицинска дъвка има способността да убива бактериите Helicobacter pylori. Светът на науката не можа да скрие удивлението си, защото Helicobacter pylori  принадлежи към микроорганизмите, резистентни към много антибиотици.

Извършени са in vitro тестове от учените от университета в Милано, които еднозначно  доказват, че мастика при концентрация 500 mcg/ml убиват дори до 90% от бактериалните колонии. На свой ред други английски учени от болница Barnet General и университетска болница в Нотингам недвусмислено доказаха, че колониите от Helicobacter pylori загиват дори при концентрация 0,0075 mg на милилитър.

Освободи се от стомашните проблеми

През 2010 г. в списанието Journal of Ethnopharmacology бяха публикувани преломни резултати от извършените изследвания в клиниката по гастроентерология в болницата  Skylitsion в Хиос.  Участваха 148 пациенти страдащи от функционална диспепсия.

След три седмици при пациенти, приемащи мастика в доза от 350 mg три пъти дневно, се наблюдава ясно подобрение на четири изследвани симптома. А именно: на диспепсия – генерализирана болка в корема, коремна болка вследствие на тревожност, тъпа болка в областта на на епигастриума и киселини в стомаха.

Победи възпалителните състояния

Проведените научноизследователски работи през 70-те години на миналия век доказаха антиоксидантните свойства на мастиковата смола.  Изразяват се в нейната способност да неутрализира свободните радикали, причина за процесите на стареене и възникване на възпалителни състояния. Доказано е, че мастика в капсулна форма е по-ефикасен антиоксидант от тази, приемана в други форми. Дългогодишни изследвания установяват също, че мастика помага и при болест на Крон, която е неспецифично хронично възпаление на червата.

Предотврати атеросклерозата

Сърдечно-съдовите заболявания са една от основните причини за смъртността в света.

Атеросклероза е патологичен процес, водещ до коронарно-съдова болест, мозъчно-съдова болест, болест на периферните съдове, започва на ранен етап от живота и напредва под влияние на такива фактори като пушене, нездравословна диета, липса на движение или диабет.

Клинични изпитания от 2015 г. с участието на хора над 50-годишна възраст с нива на холестерола над 200 mg/dL доказват, че мастика чудесно се справя с повишения холестерол.

След 8 седмици в групата, приемаща три пъти на ден по една капсула със съдържание 330 mg мастика, нивото на холестерол е спаднало средно с 11.5 mg/dl. Този ефект се проявява още по-силно при хора с наднормено тегло, достигайки 13,5 mg/dl. Учените са доказали, че мастика в дозировка около 1 грам на ден ефективно намалява нивото на холестерола.

Професор Йежи Лукашяк, доктор на фармацевтичните науки

Мастика, като ценна лечебна суровина е била известна още по времето на Омир. Субстанцията, която дъвчели героите на Илиада под стените на Троя, най-вероятно е била именно мастика – ароматните смолисти грудки.

Днес знаем, че древните гърци са имали конкретни поводи, за да правят това. Мастика има положителен ефект върху храносмилателната система, дихателната система и кръвообращението.

Предпазва от образуване на язви на стомаха и дванадесетопръстника, регулира перисталтиката на червата, облекчава астматичните проблеми, защото прочиства белите дробове, а също така понижава нивото на лошия холестерол. 

От фармацевтична гледна точка тя е многофункционална здравословна комбинация. До сега определено недооценявана.

Открийте Мастика
в нашия магазин!

Мастика шише

Вашият коментар